Vanliga frågor

Här får ni svar på några av de allra vanligaste frågorna vi får om vår honung/ Lars, biodlaren

Hur kan du veta vilka blommor bina har besökt?

Svar: Bin lever i fantastiskt välorganiserade samhällen där de genom socialt samspel blir så snabba som bara möjligt på att bygga upp ett starkt samhälle och föröka sig under en kort sommarsäsong. En del av det finurliga bina kan göra är att de genom att “prata” med varandra kan berätta var det bästa stället att hämta mat finns, det vill säga nektar som de gör honung av. Under en viss tid och på ett visst område är det ganska ofta så att det finns en växt som ger mest nektar, mätt som sockerhalt bina kan samla hem till kupan. Om man som biodlare vet vad som växer i sina omgivningar och noga följer de olika blommornas blomning kan man skörda mycket “ren” och smakrik sorthonung. Att det verkligen är en viss sort bina har samlat avgörs genom smak och lukt efter man skördat den, och hänger alltså på biodlarens kunnande om det. Om man är osäker och för att lära sig nya sorter kan man göra pollenanalys av honung (i mikroskop) och ser då vilket blomma bina huvudsakligen har samlat.

Har ni flytande honung?

Svar: Det beror på säsong, men under sommaren och tidig höst har vi vanligen det. All honung är flytande då den kommer från kupan, men stelnar olika snabbt beroende på vilka sockerarter nektaren består av. Har den tillräckligt hög halt fruktsocker så stelnar den aldrig, men det är mycket ovanligt att svensk honung har de egenskaperna (flytande honung i butik är antingen importerad eller behandlad för att hålla sig flytande). Därför erbjuder vi flytande honung endast under säsong under benämningen Nyslungad, en verklig delikatess! Vanligen börjar vi erbjuda nyslungad honung kring midsommartid.

Varför är honungen fast/mjuk och kornig/slät?

Konsistensen på honungen beror del på vilka sockerarter det finns i den nektar honungen är gjord av, och dels hur den behandlas medan den stelnar. En hög andel fruktsocker i nektarn ger en lös eller till och med för evigt flytande honung, medan hög andel druvsocker ger en fast honung. Efter skörd är det vanligt att man “ympar” honungen på ett sätt så att den får en standardiserad konsistens. Vi strävar istället efter att de olika honungssorterna ska skilja sig åt i konsistens och struktur, som de naturligt gör. Istället för att ympa rör vi honungen dagligen under en längre tid, ett ganska tidsödande arbete. Det gör vår honung ännu mer unik och skillnaden mellan olika sorter bevaras på fler sätt än smaken. Vi tycker också att smaken många gånger blir bättre när honungen tillåts vara något kornig! Testa gärna själv, eller fråga oss när du handlar om du vill ha en särskild konsistens på din honung.

 

Advertisements
%d bloggers like this: